お菓子教室&ベーカリー 「モーニングトン・クレセント」 オーナーのステイシーと、本場の美味しいアイリッシュ料理「巨人シチューハウス」 オーナーのアランさんが、英国&アイルランドの菓子ファンが集まる楽しいお菓子作り大会のイベント 「 ベイクオフ」を開催します!

 

英国菓子を作ること、食べることが大好きな方、是非この機会をお見逃しなく!

 

今回のベイクオフのお題は、「アイルランド&イギリスの焼き菓子」。歴史の長いもの、地方のもの、伝統的な焼き菓子両国とも種類がいっぱい!お菓子を評価する前に巨人シチューハウス人気のシチューも味わえます!

 

お菓子の作り手、そして審査員同時募集です。

 

お申込みはこちらから!

Bake-off とは?

 

「ベイクオフ」Bake-off と言う言葉は焼き菓子のコンペティションのことです。

 

元々アメリカの製粉会社ピルスバリーが考え出したお菓子作り大会だったですが、最近英国で大人気 テレビ番組「ザ・グレイト・ブリティッシュ・ベイクオフ」は、アマチュアによるトーナメント式のお菓子作りの大会。その人気は現在のイギリス「ベーキングブーム」の火付け役になりました。

 

今回中目黒駅に近い素敵なカフェスペースでのイベントは、とてもカジュアル、とても楽しい持ち寄りコンペティションを開催します。

 

5月3日(水・祝)みんなでアイリッシュ&英国菓子を楽しみましょう!

 

 

どちらの立場からも参加していただけます!

お申込は3月15日(水曜日)午前11時~

 

(いつもより人数が限られているため、早く満席になる可能性がありますので、その場合はあらかじめご了承ください。)

当日の流れ

 

会場に入ったら・・・11時45分から写真タイム! そのあと「巨人シチューハウス」 オーナーのアランさんが製作した本場のアイリッシュ・シチューを頂きながら、ステイシーからアイリッシュ&英国菓子について、本日コンペティションのお菓子について、そしてアランさんからシチューのミニ講座などのお話を楽しみましょう。

 

その後はメインイベント、試食会! たくさんの種類の英国菓子を楽しんで下さい。

 

最も好きなお菓子2つに投票をして頂きます。

投票それぞれの番号を読み上げるとワクワクしてテンションが上がり、審査員賞、主宰者2名からの特別賞3名の方に素敵な賞品が!

 

パーティー終了後は来てくださった全員にもれなくモンクレのおみやげも差し上げます。

 

今年もベイクオフ専用の Facebook を立ち上げましたので、そのページで「興味あり」をクリックすると、当日までのわくわくアップデートや 作り手へのヒントなど・・・ベイクオフの雰囲気のぞいてみて下さい

https://www.facebook.com/events/591289057743137/

 

お申込は3月15日(水曜日)午前11時~

【イベントの詳細】

■会場  中目黒ビオキッチンスタジオ

153-0051東京都目黒区上目黒1-13-14 1F

TEL. 03-6441-0796 (Mornington crescent)

 

■開催日時 5月3日(祝)11時45分~14時15分

 

※中目黒ビオキッチンスタジオは東京地下鉄日比谷線、または東急東横線「中目黒駅」徒歩4分にあります 。

 

※中目黒ビオキッチンスタジオは駐車場がありませんのでご了承ください。

 

※複数名でお申し込みの方は、フォームの備考欄に、「ご同伴者様」のお名前を記入して下さい。また「参加費のお支払は代表者様がまとめて」お願いいたします。

 

※天候などやむを得ない事情が起きた場合、告知と内容が一部変更になる場合もあります。その際は、随時皆さまにお知らせいたします。

 ■ベイクオフ参加者(定員14名) お申込は3月15日(水曜日)午前11時~

 

・参加費:本人の手作りのお菓子+4320円(税込)。

・お菓子は11時~11時25分の間に納品して下さい。

・ホールケーキなら、カットせずにお持ち下さい。

・お菓子の納品後はお席でお待ちしていただくが、11時45分までに戻ってください。

・単品のもの14個以上、ホール18センチ以上(当日は13等分します)。

・キャンセル代金:入金確定時より1000円/4月5日から2000円/4月19日から全額。

■審査員(定員30名) お申込は3月15日(水曜日)午前11時~

 

・参加費:8640円(税込)

・受付は11時30分~11時45分の間にお済ませ下さい。開場は11時45分~になります。

・キャンセル代金:入金確定時より2000円/4月5日から4000円/4月19日から全額。

 

お申込みはこちらから!

東麻布の「英国お菓子教室&時々ベーカリーMornington Crescent」のオーナー、ステイシー。お気に入りイギリス菓子は伝統的でシンプルなもの、特にストーリーがあった懐かしい焼き菓子!

 

Stacey Ward is owner of Mornington Crescent Tokyo, an authentic British bakery and baking school in Higashi Azabu. Her favourite sweets are simple and traditional, particularly nostalgic bakes with a story!

Good luck, and hope to see you in May

Calling all bakers and eaters of British and Irish home-baked goods - enter your masterpiece for a chance to win a prize, or just come along and help judge the best by tasting all the entries at the party!

 

For this special collaboration with Kyojin Stewhouse, the theme will be 'Irish and British bakes'. Both countries have long and rich baking cultures, with many varieties of regional and traditional specialties, and lots of overlap too, so there is a huge range of treats for bakers to choose from!

 

We’ll be accepting reservations for bakers and judges at the same time.

 

Book here!

What is a Bake-off?

 

The very first bake-off was held by Pillsbury dough company in the 1940s as a competition for home bakers, and of course the recent programme ‘The Great British Bake Off’ (GBBO) is frequently the most watched thing on British TV! GBBO has even been reported to have kicked off the baking boom that is happening in the UK.

 

This, our 4th Bake-off event will be held this time in a lovely big and bright cafe space near Naka Meguro station, and you don’t need to be a baking pro to take part as a contestant, just to love British-style home baking.

 

We look forward to seeing you on the holiday Wednesday May 3rd!

 

  • Bakers: 14 places
  • Tasters: 30 places

 

Bookings will start from 11am on March 15th.

(Please understand that it may book up quickly due to the limited number of places this time.)

On the Day

 

The venue will open at 11:45am for photo time, so everyone can get a good look at the bakes before they are cut. Then, while everyone is enjoying Kyojin Stewhouse’s famous authentic Irish stew Stacey will talk about British and Irish sweets, and the competition bakes, and Alan will give us all a mini lecture all about Irish stew culture and the different types.

 

Then the main event, judging the bakes! You’ll enjoy all of the competition bakes as they are cut and brought to your table.

 

Simply choose your favourite 2, and we’ll collect your anonymous votes.

 

Excitement mounts as we read out the favourites in a ‘live tally’ and we find out who the popular winner is! Also, there will be a special prize for Alan’s favourite and Stacey’s favourite bakes, and so 3 winners in total.

 

At the end of the party we will also hand out Mon Cre omiyage for everyone to take home.

 

Be sure to click "interested" on this Facebook event page to get tips and updates running up to the event!

 https://www.facebook.com/events/591289057743137/

Event Information

■Venue: Nakameguro Bio Kitchen Studio

1F, 1-13-14 Kamimeguro, Meguro-ku, Tokyo 153-0051

TEL. 03-6441-0796 (Mornington crescent)

 

■Time: May 3rd (holiday) 11:45am- 2:15pm

 

- Nakameguro Bio Kitchen Studio is 4 minutes walk from [Nakameguro Station] on the Tokyo Metro Hibiya line, or Tokyu Toyoko line.

 

- Please note that Nakameguro Bio Kitchen Studio does not have a car park.

 

- If you are reserving places for multiple people, please let us know their names. Also, please pay for the group in total.

 

- Please note that the details of the event may be subject to change, and we will notify you in this case.

 ■Bakers (14 places)  Bookings start 11am March 15th.

 

・Price: Your Irish/British bake + 4320 yen (inc. tax).

・Please drop-off your bake between 11am-11:25am.

・If yours is a whole cake, please bring it uncut.

・After dropping off your bake you are free to wait at your table, or to leave and come back for 11:45am.

・As a guide, whole cakes should be at least 18cm, or 14 pieces if you are baking small individual items. On the day we will cut them into 13 pieces.

・Cancellation fees: From time of payment 1000 yen / April 5th 2000 yen / April 19th 100%

■Tasters (30 places)  Bookings will start from 11am on March 15th.

 

・Price: 8640 yen (inc. tax).

・Please arrive at venue between 11:30am-11:45am. The event will begin at 11:45am.

・Cancellation fees: From time of payment 2000 yen / April 5th 4000 yen / April 19th 100%

 

Book here!

 

テレビにも注目された「巨人シチューハウス」 オーナーのアランさん。お気に入りのお菓子はフルーツが入っている焼き菓子です!

 

As seen on TV! Alan Fisher, owner of Kyojin Stewhouse. Alan’s favourite bakes often have fruit in them!