お菓子教室&ベーカリー 「モーニングトン・クレセント」 オーナーのステイシーと、宇都宮でイギリス菓子の人気教室「Galettes and Biscuits」主宰の安田真理子さんが、イギリス感が溢れる新しい会場「Still Rooms」で、英国菓子ファンが集まる楽しいお菓子作り大会のイベント 「 ベイクオフ」を開催します!

 

英国菓子を作ること、食べることが大好きな方、是非この機会をお見逃しなく!

 

今回のベイクオフのお題は「スプリング」。春にぴったりのもの、外に持ってピクニックで食べたいもの、イースター、お花見、ガーデンパーティー、今季いろいろなシーンに合わせたベイクたくさんありますね!

Calling all bakers and eaters of British home-baked goods - enter your masterpiece for a chance to win a prize, or come and help judge the best by tasting all the entries at the party!

 

For this special collaboration with Mariko Yasuda of Galettes and Biscuits and Satoko Tanaka of Still Rooms, the theme will be 'Spring'.

 

Your entry could be something you would want to take on a picnic, Easter or ohanami-related, or something perfect for a garden party, so there is a huge range of treats to choose from!

Bake-off とは?

 

「ベイクオフ」Bake-off という言葉は焼き菓子のコンペティションの事です。元々はアメリカの製粉会社ピルスバリーが考え出したお菓子作り大会でした。

 

英国の「ザ・グレイト・ブリティッシュ・ベイクオフ」は最高に人気のあるテレビ番組で、アマチュアによるトーナメント式のお菓子作りの大会です。最近は日本でも見られるようになりと~っても嬉しいですね。

 

モンクレ主催第5回の持ち寄りコンペティション形のベイクオフは、ひばりヶ丘駅からバスやタクシー10分程度にある会場「Still Rooms」で行います。招待制イベントスペースであるため、予約をいただいてからアクセス情報をシェアさせていただきます!とにかく非常に素敵な英国らしい空間で、皆さんに紹介するのを楽しみにしております。

 

• 英国菓子作りを出品して下さる方 15名様

• 審査員をして下さる方 35名様

 

どちらの立場からも参加していただけます!

お申込は3月20日(水曜日)午前10時~

 

イベント当日の5月12日(日)みんなで英国の春お菓子を楽しみましょう!

What is a Bake-off?

 

The very first bake-off was held by Pillsbury dough company in the 1940s as a competition for home bakers, and of course the programme ‘The Great British Bake Off’ (GBBO) is frequently the most watched thing on British TV. GBBO has also recently begun to air in Japan, very exciting for all of us!

 

This, our 5th Bake-off event will be held at ‘Still Rooms’, a special brand-new venue, just a 10 minute taxi/bus ride from Hibarigaoka station. As it is a by-invitation event space, full access details will be shared upon booking. Suffice it to say it’s extremely British and quite lovely, and I’m very excited to be able to take you there!

 

• Bakers: 15 places

• Tasters: 35 places

 

Bookings start at 10am on Wednesday, March 20th.

 

We look forward to seeing you at the event on Sunday May 12th!

当日の流れ

 

11時30分から会場に入ったらお席までご案内いたします。Still Roomsで席によってまた違う英国の雰囲気が楽しめます。11時45分からはケーキディスプレイの写真タイムが入ります。

 

そのあとStill Roomsが用意する美味しい紅茶とモンクレと安田真理子さんが用意した軽い英国のセボリーフーズを頂きながら、ステイシーと真理子さんが英国菓子など、本日のコンペティションのお菓子について、そしてイギリスのピクニックのやり方などのミニトークショーを楽しみましょう。

 

その後はメインイベント、試食会!たくさんの種類の英国菓子を楽しんで下さい。

 

最も好きなお菓子2つに投票をして頂きます。

投票それぞれの番号を読み上げるとワクワクしてテンションが上がります!審査員賞、主宰者3名からの特別賞もあり、合計4名の方には素敵な賞品が!

 

パーティー終了後は来てくださった全員にもれなくモンクレのおみやげもプレゼントいたします。

 

今年もベイクオフ専用の Facebook を立ち上げましたので、そのページで「興味あり」をクリックすると、当日までのわくわくアップデートや 作り手へのヒントなど・・・ベイクオフの雰囲気をのぞいてみて下さい。

https://www.facebook.com/events/312753689381056/

 

お申込は3月20日(水曜日)午前10時~

 

On the Day

 

The venue will open at 11:30am, with photo time starting at 11:45am, so everyone can get a good look at the bakes before they are cut. Then, while everyone is enjoying some light, British savoury food to prepare for dessert, Stacey and Mariko-san will hold a little talk-show about British baking topics, picnics and the day’s competition bakes.

 

Then the main event, judging the bakes! You’ll get to enjoy all of the competition entries as they are cut and brought to your table.

 

Simply choose your favourite top two, and we’ll collect your anonymous votes.

 

Excitement mounts as we read out the favourites in a ‘live tally’ and we find out who the popular winner is! Also, there will be another 3 special prizes for Mariko, Satoko and Stacey’s favourite bakes, and so 4 winners in total.

 

At the end of the party we will also give out Mon Cre omiyage for everyone to take home.

 

Be sure to click "interested" on this Facebook event page to get tips and updates running up to the event!

https://www.facebook.com/events/312753689381056/

 

Bookings will start from 10am on March 20th!

【募集内容】

 

■会場:  Still Rooms

西武池袋線「ひばりヶ丘」北口からバスやタクシーで約10分(詳しくは申し込んでから送りいたします)

TEL. 03-6441-0796 (Mornington Crescent)

 

■開催日時: 5月12日(日)11時45分~14時15分

 

※会場は土足厳禁のためStill Roomsは履き替え用のスリッパと靴入れの袋を準備いたします。

 

※会場に駐車できる場所が少しございますので、使いたい方は事前に教えていただければご準備いたします。

 

※天候などやむを得ない事情が起きた場合、告知と内容が一部変更になる場合もあります。その際は、随時皆さまにお知らせいたします。

Event Information

 

■ Venue:   Still Rooms

About 10 mins by bus/taxi from Hibarigaoka station north exit (Seibu Ikebukuro line). Precise access information shared on booking.

TEL. 03-6441-0796 (Mornington Crescent)

 

■ Time:   May 12th (Sunday) 11:45am – 2:15pm

 

- Still Rooms will provide slippers to enter the space, and a small bag for your shoes.

 

- Parking space available – please let us know in advance if you are arriving by car to reserve a place.

 

- Please note that the details of the event may be subject to change, we will notify you in this case.

 ■ベイクオフ参加者(定員15名) 3月20日(水曜日)午前10時~

 

お菓子作り経験に問わず、英国風ベーキングが大好きな方は是非!

 

・参加費:本人の手作りのお菓子+4320円(税込)、申し込んでから1週間以内。

・複数名でお申し込みの方は、フォームの備考欄に、「ご同伴者様」のお名前を記入して下さい。また「参加費のお支払は代表者様がまとめて」お願いいたします。

・申し込んでからエントリーシートを差し上げます。予定のお菓子の詳細を書いて4月17日午後13時までeメールやFAXで返送してください。

・単品のもの14個以上、ホール18センチ以上(当日は14等分します)。

・ホールケーキなら、カットせずにお持ち下さい。

・お菓子は11時~11時25分の間に納品して下さい。

・お菓子の納品後はお席までご案内いたします。

・キャンセル代金:入金確定時より1000円/4月10日から2000円/5月1日から全額。

 

 お申込みはこちらからどうぞ。

 

 

 ■ Bakers (15 places)  Bookings will start from 10am on March 20th.

 

You don’t need to be a baking pro to take part as a contestant, just to love British-style home baking!

 

・Price: Your Spring British bake + 4320 yen (inc. tax), payable within 1 week of booking.

・If you are reserving places for multiple people, please let us know their names. Also, please pay for the group in total.

・We will send you an entry sheet to fill in, please return it by email/fax by April 17th, 1pm.

・As a guide, whole cakes should be at least 18cm, or 14 pieces if you are baking small, individual items. On the day we will cut whole cakes into 14 pieces.

・If yours is a whole cake, please bring it uncut.

・Please drop-off your bake between 11am-11:25am.

・After drop-off we will guide you to your table.

・Cancellation fees: From time of payment 1000 yen / April 10th 2000 yen / May 1st 100%

 

 Book your place here!

■審査員(定員35名) 3月20日(水曜日)午前10時~

 

・参加費:8640円(税込)、申し込んでから1週間以内。

・複数名でお申し込みの方は、フォームの備考欄に、「ご同伴者様」のお名前を記入して下さい。また「参加費のお支払は代表者様がまとめて」お願いいたします。

・受付は11時30分~11時45分の間にお済ませ下さい。開場は11時45分~になります。

・キャンセル代金:入金確定時より2000円/4月10日から4000円/5月1日から全額。

 

 お申込みはこちらからどうぞ。

■ Tasters (35 places)  Bookings will start from 10am on March 20th.

 

・Price: 8640 yen (inc. tax), payable within 1 week of booking.

・If you are reserving places for multiple people, please let us know their names. Please pay for the group in total.

・Please arrive at venue between 11:30am-11:45am. The event will begin at 11:45am.

・Cancellation fees: From time of payment 2000 yen / April 10th 4000 yen / May 1st 100%

 

 Book your place here!

東麻布の「英国お菓子教室&時々ベーカリーMornington Crescent」のオーナー、ステイシー。お気に入りイギリス菓子は伝統的でシンプルなもの、特にストーリーがあった懐かしい焼き菓子!

 

Stacey Ward is owner of Mornington Crescent Tokyo, an authentic British bakery and baking school in Higashi Azabu. Her favourite sweets are simple and traditional, particularly nostalgic bakes with a story!

 

http://www.mornington-crescent.co.jp

宇都宮でイギリス菓子教室「Galettes and Biscuits」(ガレットアンドビスケット) を主催の安田真理子さん。趣味はイギリス菓子を作ること、食べること、その楽しさをシェアすること、そしてピクニック☆

 

Owner of popular Utsunomiya baking school ‘Galettes and Biscuits’, and author of two widely respected books on British baking, Mariko Yasuda loves baking and sharing with people how much fun making those delicious bakes can be, and picnics! Mariko also loves a good picnic  :)

 

https://galettes.exblog.jp/

http://www.lesgalettes.com/

Still Roomsの田中 公子さん。「Still Rooms」オーナー、紅茶とハーブの教室「Grasse Tea & Herbs & Gardens」主催。一日中庭で植物を愛でること、イギリス菓子と紅茶でtea time が至福の時間。特にメレンゲが大好き♪

 

Satoko Tanaka, owner of Still Rooms runs the Grasse Tea & Herbs & Gardens school, and enjoys spending blissful hours in the garden. Satoko loves British tea and sweets, especially meringue!

 

http://www.still-rooms.co.jp

 

(上記のサイトは只今準備。

公開までどうぞお楽しみください〜!)

Website coming soon!

Good luck, and hope to see you in May